Cursuri de dans in centrul Bucurestiului salsa bachata kizombaCursuri de dans in Bucuresti
Cursuri de dans in centrul Bucurestiului
Primul curs de kizomba este gratuit. Vino si tu!
Cursuri de dans in Bucuresti
Primul curs de bachata este gratuit. Vino si tu!
Primul curs de salsa este gratuit. Vino si tu!

Dans si muzicalitate

Home  /  Blog  /  Dans si muzicalitate

3.feb., 2020 0 Blog

Ce te face un dansator/dansatoare de salsa? Sau de bachata. Sau vals. Sau de tango, sau street. Sau de dansuri populare? Fara indoiala efectuarea unor miscari specifice fiecaruia din aceste dansuri. Asadar: ca sa fiu dansator de salsa, unul bun, trebuie sa invat acele miscari magice. Fetele de pe margine vor scoate mici tipete de uimire cand o sa vada ce combinatii sofisticate fac sau – in cazul in care sunt fata – li se va declansa un fel de reflex al lui Pavlov baietilor care se uita la serpuirea corpului meu. Asa sa fie?
Ritm si muzicalitate in salsa la scoala de dans OportunidadNe scapa ceva aici: inainte de a deveni un „dansator de salsa” trebuie sa devin un dansator. Adica? Adica nu ajunge sa stiu 30 sau 70 sau 170 de combinatii de miscari care de care mai spectaculoase, originale si complicate ca sa fiu dansator. Persoanele care fac gimnastica ritmica sau arte martiale sau cheerleading sau acrobatii la circ executa si ele rutine spectaculoase, ritmate si complicate dar nimeni nu se gandeste la ele ca fiind dansatori.

In momentul in care o serie de miscari sunt in conexiune cu o piesa muzicala, atunci se cheama ca dansam. Cu alte cuvinte, in modul ideal, orice miscare a corpului, tot ce facem in dans ar trebui sa fie justificat de muzica ce se aude in acel moment.

Daca cineva strain de dansurile latino se duce intr-un club de profil va ramane cu gura cascata. Fetele si baietii li se vor parea niste maestri, niste semizei. Adevarul este insa ca probabil cel putin trei sferturi din ei danseaza pe ritm si nu pe muzica. Si majoritatea sunt concentrati asupra propriei persoane, seriosi, pentru ca sa le iasa combinatiile sofisticate sau stylingul perfect. Danseaza mecanic, danseaza in doi si totusi singuri. Si repeta aceleasi miscari sau succesiuni de miscari la nesfarsit. Incontinuu. E mai comod asa. Nu trebuie sa gandesti, sa te implici emotional, sa iesi din zona de confort. Miscarile iti ies bine (doar le-ai repetat de sute de ori) si ai o parere buna despre tine. La ultimul festival de la Brasov am avut placerea de a asculta o trupa live si un solist de calitate. La un moment dat, la mijlocul melodiei, cantaretul s-a oprit si a inceput sa vorbeasca cu publicul care in marea lui majoritate s-a oprit din dans. In acest timp, ritmul de salsa disparuse, se mai auzeau doar cateva instrumente de acompaniament, nu exista linie melodica. Si totusi, uitandu-ma in jurul meu am vazut cupluri care continuau miscarile de salsa. Ca niste robotei stricati. Cu toate ca nu exista muzica pe care sa danseze.

Am ajuns la Oportunidad dintr-o intamplare si ma gandesc ce norocos am fost. Este singura scoala care tine cont de muzicalitate si interactiunea cu partenerul? Nu, exista si in alte scoli oameni talentati si inteligenti care tin cont de acest lucru insa se insista mai putin pe aceste aspecte. La Oportunidad se pune accent pe conexiunea cu muzica si conexiunea cu partenerul mai presus de toate, ele sunt cele doua lucruri de baza in filozofia acestei scoli.

In general, fie ca e vorba de festivaluri de salsa sau de cursuri de salsa, bachata, kizomba, oamenii vor sa invete repede miscari spectaculoase deoarece cred ca ele ii vor transforma in super dansatori. Iar scolile se conformeaza cererii si le dau ce vor, nu le explica importanta de a asculta si de a interpreta muzica. Lumea nu se inghesuie la workshopurile de muzicalitate. „Ce-mi trebuie? Aia nu ma invata nimic concret. Eu vreau sa plec de la festival de salsa sau bachata cu cat mai multe „figuri” noi. Doar de asta am dat banii nu?” Gresit, un workshop de muzicalitate bine facut te ajuta foarte mult si iti imbogateste efectiv dansul.

cursuri bachata bucurestiVi s-a intamplat sa puna dj-ul o melodie romantica, foarte, dar foarte lenta? Si sa nu stiti ce sa faceti, cu ce sa umpleti timpii de dans (fie ei de salsa, bachata sau kizomba) in timp ce va uitati zambind jenat la partenera si injurati in gand dj-ul?

Vi s-a intamplat sa dansati pe o muzica cu un inceput alert si sa va dezlantuiti? Ca sa constatati apoi ca in prima jumatate a melodiei ati epuizat cele mai tari „figuri” si ca melodia e „una din alea” de 7-8 minute, cu un ritm din ce in ce mai alert (mama lui de dj) si va cuprinde disperarea ca nu stiu „ce sa-i mai fac fetei”?

Sau vi s-a intamplat ca acelasi dj (mama lui de dj) sa puna o melodie cu 50 de stopuri si schimbari de numaratoare care va dau peste cap toata suita de miscari? Va urma…

Un articol de Daniel Nemes


Comments are closed.
X