Cursuri de dans in centrul Bucurestiului salsa bachata kizombaCursuri de dans in Bucuresti
Cursuri de dans in centrul Bucurestiului
Primul curs de kizomba este gratuit. Vino si tu!
Cursuri de dans in Bucuresti
Primul curs de bachata este gratuit. Vino si tu!
Primul curs de salsa este gratuit. Vino si tu!

Nu tin minte figurile, ce fac?

Home  /  Blog  /  Nu tin minte figurile, ce fac?

14.feb., 2020 0 Blog

La naiba, abia reusesc sa tin minte in ce directie sa duc stangul pe timpul sase si am reusit o medie de 4,32 dansatoare calcate pe bombeu/curs. Plus Mimi, care a plecat cu glezna julita. Noroc ca e fata buna, saraca. Oare cum, sufletul lui Avram Iancu, sa reusesc sa-mi amintesc ce trebuie sa fac? Astia baga figura dupa figura in freestyle, instructorul nu se mai opreste din insiruit opturi dupa opturi, iar eu nici daca filmez din trei unghiuri nu sunt in stare sa retin figura de aseara, daramite p-aia de joi. Ma frec in ea de salsa, de bachata si-n toate kizombele pe care le-or mai preda astia, hardul meu are prea multe bad-uri pentru cat se indeasa in mine. Exista vreo solutie, sau renunt la dans si ma apuc de sah?

 

Nu tin minte figurile ce fac?Exista! O scriu aici, negru pe gri si este precum o teorema (adica are si demonstratie):

 

NU TREBUIE SA INVETI „FIGURI”, COREGRAFII, SUCCESIUNI DE MISCARI!

 

OK, exista doua categorii de incepatori, prima fiind a celor care functioneaza sub o memorie buna si retin totul foarte repede. Acest articol nu este pentru ei, ci pentru cei care nu se regasesc in zona privilegiata (sau nu!) de mai sus. Revenind: nu trebuie sa retii nimic de-a gata, este suficient sa intelegi cateva principii si sa le aplici.


 

 

Principiul 1: lead & follow. Baiatul conduce, fata se lasa condusa. Adica eu, ca lead, am grija ca fata sa ajunga acolo unde am nevoie de ea si in felul in care imi doresc.

 

Principiul 2: pasi de baza. Pasii de baza se conduc, nu se executa doar pentru ca asa ne-a aratat instructorul. Exercitiu simplu: in priza inchisa, incearca sa nu te gandesti ca pasul de baza este fata-spate si atat. Condu inainte impingand usor, apoi procedeaza invers, tragand delicat, in spate. Cuvinte cheie: „condu” si „tragand”. Tine fata in tensiune (citeste mai jos ce e aceea), executa doi-trei pasi de baza normali, apoi ia-ti partenera la plimbare prin club. Pe muzica, pe ritm, o data cu percutiile. Paseste pe 1-2-3 / 5-6-7, dar in orice directie. Vei constata surprins ca poti dansa altfel. Cand te simti confortabil, deschide priza si continua.

 

Salsa dip lead and followPrincipiul 3: tensiune. Este imposibil de explicat ce este prin scris sau materiale video. O palida incercare de descriere ar fi – schimbul energetic placut intre cei doi parteneri, realizat la granita dintre incordare si relaxare. N-ai inteles nimic, stiu. Ce poti face, insa, este ca la urmatorul curs sa il rogi pe instructor sa iti explice tensiunea si sa iti arate concret cum se foloseste. Daca te refuza, inseamna ca nu stie ce-i aia. Insista si spune-i ca un nebun a zis pe blog ca fara tensiune nu exista lead & follow si prin urmare nu exista dans social. Daca iti raspunde ca nebunul de pe blog bate campii, spune-i ca tot el a mai zis ca insiruirea de miscari, „figurile”, reprezinta doar o gimnastica pe muzica, nu dans. E buna, aduce alinare „la varice”, slabesti armonios, te ajuta sa agati incepatoare, dar nu e dans.

 

E suficienta informatie pentru inceput. Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti dansa liber si fara sa te gandesti de fiecare data „Ce, Dumnezeu, urma dupa al treilea opt din figura unsprezece?” te asteptam la sala si iti vom explica totul pe indelete. E suficient sa intelegi si sa asimilezi un mod de a gandi dansul social si nu vei mai avea nevoie de nimic altceva. Orice „floricica” va veni peste asta va fi ceva care iti va colora DANSUL (nu gimnastica) dupa propria placere. Am zis!

 

PS – Am spus ca cei care retin repede nu sunt, in mod necesar, privilegiati. De ce? Pentru ca venindu-le foarte usor sa retina totul, sa mimeze, exista riscul sa se lase pe tanjeala, sa copieze ce vad si sa nu aduca nimic personal in dansul lor. Poate fi acceptabil, dar nu mai vrem inca un Vasquez sau inca un Da Silva (ii preferam pe ei), ci dansatori originali, cu personalitate si atitudine. Pardon, abia acum am zis!


Comments are closed.
X