Cursuri de dans in centrul Bucurestiului salsa bachata kizombaCursuri de dans in Bucuresti
Cursuri de dans in centrul Bucurestiului
Primul curs de kizomba este gratuit. Vino si tu!
Cursuri de dans in Bucuresti
Primul curs de bachata este gratuit. Vino si tu!
Primul curs de salsa este gratuit. Vino si tu!

Salsa

Home  /  Stiluri  /  Salsa

Salsa pentru incepatori BucurestiScoala de dans Oportunidad iti pune la dispozitie cursuri complete de salsa:

 • L.A. Style
 • N.Y. Style
 • Cubana
 • Rueda de casino
 • Clave
 • Mambo
 • Merengue, Cumbia, Cha Cha Cha

 

 


De ce atatea stiluri, denumiri, categorii?

Bachata in centrul BucurestiuluiDaca vei ruga un muzician sa iti interpreteze o melodie de salsa, totul va fi simplu. Omul va pune mana pe trompeta, pe clave sau pe congas si va incepe sa cante. In schimb, daca vei cere unui dansator sa te invete pasii de baza, ai putea risca o serie de intrebari din partea lui: pe 1, pe 2 sau pe 3? Pe clave? New York, Los Angeles sau portorican? Poate vrei cubana sau mambo?

 

In functie de factori care tin de geografie, gust sau traditie, salsa se poate dansa in foarte multe feluri. Pentru un profan, ar putea fi extrem de greu sa deosebeasca stilurile atat de profund conturate. Este vorba de chestiuni care tin de timpii muzicali sau de principii de lead. La polul opus se gasesc cunoscatorii. Dansatorii de salsa sunt mandri de ceea ce stapanesc. Mai mult, exista „tabere” adverse, fiecare sustinand ca stilul lui este perfect. Pe masura ce au trecut anii, nisele au devenit tot mai conturate. Acum 20 de ani mergeai in club si toata lumea se distra. Acum, ai petreceri unde se pun doar anumite genuri de muzica in detrimentul altora. Si vorbim exclusiv de lumea salsa.

 

Kizomba in centrul BucurestiuluiAm intrebat foarte multi dansatori: spune-mi repede, care e stilul cel mai bun: pe 1, sau pe 2? Raspunsurile au fost impartite in procente oarecare. Ideea care ar trebui sa fie deasupra oricaror diferentieri?

 

Nu conteaza cum dansezi, important este sa te simti bine si sa interpretezi muzica.

Salsa ar trebui sa fie un dans care sa emane libertate, senzualitate si bucurie de a trai. Sunt atat de importante amanuntele tehnice?

 

Sa nu intram prea mult in detalii. Pentru a diferentia stilurile intre ele este nevoie sa privesti picioarele dansatorilor. Daca piciorul stang al barbatului este in fata pe timpul 1 al muzicii, ai sanse bune sa vezi L.A. style sau cubana. Daca acelasi picior va fi in fata pe timpul 6, este New York. Si asa mai departe. Este demn de mentionat faptul ca, indiferent de stil, salsa se danseaza in ideea de 3 / 4, adica se paseste de trei ori si „se sta” a patra oara.


Scoala de dans in Sectorul 1Sunt foarte multe legende in jurul nasterii acestui dans. Danzon-ul de la curtile regale din secolele vechi a fost adus de pionieri peste oceane si a suferit nenumarate transformari, ajustari si reinventari. A fost mixat cu diferite influente traditionale africane – rumba, guaguanco etc, dar si latino-americane. Forma moderna a dansului salsa isi are radacinile in comunitatile latino ajunse in America secolului trecut, in dansurile de cuplu cubaneze sau portoricane, in mambo-ul care cucerea lumea prin dezinvoltura si senzualitatea sa. In plus, salsa este dansul in care fiecare a adus tot ce a avut mai bun, mixand in acest melanj toate miscarile care puteau fi folosite pentru a exprima o poveste sau o traire. Nimeni nu poate afirma ca salsa este din Cuba, din Los Angeles sau din Porto Rico. S-a nascut peste tot si evolueaza continuu.

 


Cateva notiuni si date

 • Mambo defineste o toba traditionala africana, bantu, folosita in ritualurile sacre. Cuvantul mambo inseamna „conversatie cu zeii”. A fost folosit in titlul unui cantec pentru intaia data in 1946 – Jose Curbelo, El rey del mambo.
 • Legenda spune ca merengue (dans acceptat candva in familia salsa, dar ignorat o data ce bachata si kizomba au luat amploare) s-a nascut din modul in care paseau impreuna sclavii legati de picioare. Ei trebuiau sa culeaga trestia de zahar in ritmul tobelor, tarandu-si picioarele intr-un fel specific.
 • Cuvantul salsa inseamna sos, amestec. A fost folosit pentru intaia data intr-un cantec in 1933, cand Ignacio Pinerio a compus Echale Salsita, o piesa prin care cubanezul isi exprima nemultumirea ca a mancat un preparat culinar care nu continea condimente din tara sa natala.
 • In 1974, Fania Records a lansat albumul Salsa semnat Larry Harlow. A fost scanteia care a declansat popularizarea masiva a termenului salsa in toata lumea.
 • Iunie 1976 – Billboard editeaza un numar dedicat muzicii latino. Revista continea un supliment de 24 de pagini intitulat Salsa explosion.
 • 26 august 1971. Fania All Stars sustine „Our Latin Thing (Nuestra cosa latina)” in Manhattan. Este unul din concertele simbol ale miscarii.
 • Anul 1997 aduce lansarea albumului Buena Vista Social Club. Rasplatit cu un premiu Grammy, este considerat si azi unul din cele mai bune produse muzicale din toate timpurile.

 

X